007: legendarne glazbene teme

Autor 21. rujna 2021.

Svečana premijera novog filma o Jamesu Bondu ‘No Time To Die bit će u Londonu 28. rujna, a dok čekamo dolazak u kina dva dana kasnije, odlučili smo se prisjetiti Bondovih tematskih pjesama od kojih su neke već sigurno ušle u legendu.

Bondova prva avantura ‘Dr. No’ na velikom ekranu 1962. godine nije imala presedan, a samim time ni potrebu za bombastičnim naslovima koji bi trebali definirati franšizu (odluka je pala na nježni calypso medley). Dvije godine kasnije već smo imali Shirley Bassey kako urla ‘Goldfinger’, a publika je znala što očekivati. Svaki Bond dobiva temu koju zaslužuje, od glatkih melodija ere Conneryja do radijskih brojeva iz ere Daniela Craiga.

U novom filmu ‘No Time To Die’, tematsku pjesmu potpisala je Billie Eilish, a mi ćemo se prisjetiti svih Bonodvih glazbenih tema kroz nešto više od 50 godina, počevši od najmanje drage do one koja nas obara s nogu, ful subjektivno:

22. ‘The Living Daylights’ (A-Ha)

Norveška pop grupa napravila je ovu stvar za istoimeni Bondov film 1987. godine. Prvih osam sekundi kao savršen i neizvjestan nalet flauti u stilu klasičnog Johna Barryja. Nakon toga nastupa 1987.

21. ‘All Time High’ (Rita Coolidge)

Singl iz 1983. predstavljen je kao tematska pjesma za ‘Octopussy’. Imala je jedini zadatak, a to je odvratiti gledatelje od činjenice da će upravo pogledati film pod nazivom ‘Octopussy’.

20. Writing’s On The Wall (Sam Smith)

Pjesma engleskog kantautora napisana je za ‘Spectre’ iz 2015. Osvojila je Oscara, a vratila se u klasičan Bondovski arsenal instrumentala.

19. ‘Tomorrow Never Dies’ (Sheryl Crow)

Iz istoimenog filma 1997.

18. ‘Goldeneye’ (Tina Turner)

Godine 1995. ova pjesma izabrana je kao Bond tema. Ova stvar ime sve, čak i one koje niste uopće željeli. Prva tema Brosnanove ere ujedno je i lijep povratak baršunastom zvuku Shirley Bassey, ali i ugodna kapitulacija pred produkcijom filmskog zvuka devedesetih.

17. ‘License to Kill’ (Gladys Knight)

Naslovna pjesma iz 1987. godine ‘Licence to Kill’ preuzima klasiku Shirley Bassey i remiksira je s glazbom vaših omiljenog davatelja kabelskih usluga.

16. ‘From Russia With Love’ (John Barry Orchestra)

Prvi soudntrack serijala čiji je glavni kompozitor John Barry.

15. ‘Die Another Day’ (Madonna)

Zapravo postoji samo jedan način da pripremite publiku za akcijski film koji uključuje svemirske lasere, nevidljive automobile i poslušnika s dijamantima ugrađenim u lice: Robo-Madonna.

14. ‘Moonraker’ (Shirley Bassey)

Nema sumnje, Shirley Bassey je glas Bondovih tema. Čak i ‘najslabija’ izvedba ima značajno mjesto u odnosu na ostale.

13. ‘The World Is Not Enough’ (Garbage)

Ako postoji jedna prljava tajna koja objedinjuje sve Bondove teme iz devedesetih, to je činjenica da pjesme žude za tim da ih izvodi Björk.

12. ‘On Her Majesty’s Secret Service’ (John Barry Orchestra)

Vrijeme je za nešto sasvim drugo. Prvi kadar snimljen nakon što se Sean Connery odrekao uloge 1969. ‘On Her Majesty’s Secret Service’ ujedno je bio i prvi Bondov film nakon ‘From Russia With Love’ koji je koristio instrumentalnu temu.

11. ‘For Your Eyes Only’ (Sheena Easton)

Budući da je skladatelj Bill Conti imao drugačije planove za soundtrack, a funky je bio nepogrešiv izbor 80-ih, dobili smo svjetlucavu baladu Sheene Easton.

10. ‘Nobody Does it Better’ (Carly Simon)

Požudna pijana himna Carly Simona posvećena mitskom ljubavniku.  Pojavila se u filmovima ‘Lost in Translation’ i ‘Bridget Jones’ ali i na djevojačkim zabavama diljem svijeta. Da je imala površniji tekst, možda bi postala i standard hotelskih lobija.

9. ‘Thunderball’ (Tom Jones)

Tom Jones! Ne možemo mu zamjeriti što njegov svilenkasti zvuk sada zvuči kao parodija ili ko da su Jones i John Barry bili prisiljeni požuriti s pjesmom nakon što su United Artisti u zadnji tren zatražili da tematska pjesma sadrži naziv filma. Na njihovu sreću, gotovo svaka druga riječ na engleskom rimuje se s ‘Thunderball’.

8. ‘A View to Kill’ (Duran Duran)

Navodno je basist Durana Durana bio malo pijan kad je prišao producentu Cubbyju Broccoliju na zabavi i pitao ga: ‘Kad ćete nekoga pristojnog angažirati za jednu od vaših tematskih pjesama?’


 

7. Skyfall – Adele

Najpopularnija Bondova tema svih vremena (ako se uzme u obzir broj playeva na YouTubeu).  ‘Skyfall’ je značio uspjeh od trenutka kada je Sony odlučio unajmiti Adele.

6. ‘Diamonds Are Forever’ (Shirley Bassey)

Slojevita i oštrija od ostalih pjesama Shirley Bassey, poznata i kao najmanje ‘napaljena’ pjesma iz franšize.

5. You Only Live Twice’ (Nancy Sinatra)

Izvorno namijenjen Franku Sinatri, ali u konačnici delegiran njegovoj kćeri, ‘You Only Live Twice’ nalazi se negdje u Bermudskom trokutu između Jamesa Bonda i južnog Tihog oceana.

4. ‘You Know My Name’ (Chris Cornell)

Prva Bondova tema od Octopussyja iz 1983. godine koja ne sadrži naslov filma (i prva koja se nije pojavila na soundtracku filma).

3. ‘Another Way to Die’ (Jack White and Alicia Keys)

Alicia i Jack, što bi moglo poći po krivu?

2. ‘Live And Let Die’ (Paul McCartney & Wings)

Jedna od najboljih pjesama koje je McCartney ikad snimio s Wingsima. Uz asistenciju Linde McCartney i producenta Georgea Martina.

1. ‘Goldfinger’ (Shirley Bassey)

Pjesma urezana svakom Bondovom fanu iz zapadnog svijeta.

 

Označeno kao

nastavi čitati

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist