1967: godina kontrakulture i stvaranja velikih bandova

Autor 4. siječnja 2021.

Prošlo je 53 godine od godine koja je ostavila možda najviše traga na popularnu glazbu.

Godina 1967. postala je simbolom buntovnog rocka, ‘kontrakulture’, psihodelije i započela je eru razuzdanijih festivala.

Te godine radijskim su eterom zavladali FM valovi, a prodaja albuma je po prvi puta nadmašila prodaju singlica. Pod utjecajem narkotika i ratnih zbivanja u Vijetnamu nastao je hipi pokret kao i žanr psihodeličnog rocka, a u njujorškim umjetničkim krugovima stvarala se preteča punka i alternativnog rocka.

1967. bila je važna kako za glazbene novinare, tako i za sve koji vole čitati o glazbi. Nastalo je prvo izdanje Rolling Stonea, časopisa koji je i danas značajan u glazbenoj industriji. Nazvan je po pjesmi ‘Like a Rolling Stone’ Boba Dylana, a na prvoj naslovnicu pojavio se John Lennon.

Te godine nastalo je mnogo velikih bendova, od kojih neki još i danas djeluju: Blood, Sweat & Tears, Blue Öyster Cult, Creedence Clearwater Revival, Fleetwood Mac, Genesis, Jethro Tull, Procol Harum, Santana, Sly and the Family Stone, The Stooges (Iggy Pop), T. Rex i mnogi drugi.

Iz iste su godine proizašli i neki legendarni albumi:
The Beatles ‘Sgt. Pepper’s… i ‘Magical Mystery Tour’ 
The Rolling Stones ‘Between the Buttons’, ‘Flowers’ i ‘Their Satanic…’ 
Bob Dylan ‘John Wesley Harding’ 
Elvis Presley ‘Double Trouble’
The Who ‘The Who Sell Out’
The Kinks ‘Something Else By the Kinks’ 
The Beach Boys ‘Smiley Smile’ i ‘Wild Honey
Jefferson Airplane ‘Surrealistic Pillow’ i ‘After Bathing at Baxter’s’
The Mamas and the Papas ‘Deliver’
Aretha Franklin ‘I Never Loved a Man’

Godinu je obilježila i nekolicina ispada poznatih rock bendova:

Stonesi su nastupajući u ‘The Ed Sullivan Show’, odbili promijeniti stihove ‘let’s spend the night together’ u manje lascivno ‘let’s spend some time together’.
Nekoliko mjeseci kasnije The Doors su slijedili primjer: Morrison je otpjevao ‘girl, we couldn’t get much higher’ umjesto preporučenog ‘better’, a grupa je dobila doživotnu zabranu nastupanja u emisiji.

Bilo je to iste godine kad je Paul McCartney javno priznao da svi članovi njegove grupe uzimaju LSD.  The Who su također imali dojmljiv televizijski nastup u ‘Smothers Brothers Comedy Hour’. Na kraju izvedbe ‘My Generation’, razbili su svoje instrumente.  Jimi Hendrix je pak izvisio zbog navodno lascivnih pokreta tijekom nastupa izbačen je s turneje na kojoj je svirao kao predizvođač grupe The Monkees.

Sve u svemu, zanimljiva godina!

 

Označeno kao

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist