50 % NOVIH GITARISTA SU MLADE ŽENE

Autor 3. siječnja 2019.

Nova studija koju je proveo prozivođač gitara Fender otkriva da žene čine polovinu njihove prodaje, odnosno da žene čine udio od 50 posto novih kupaca gitara u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Mnogo je ambicioznih ženskih glazbenika koje imaju aspiracije prema gitari. Prethodna Fenderova studija provedena prije tri godine prikazala je jednake rezultate. Naime, žene se kontinuirano pojavljuju kao polovina baze korisnika, iako tvrtka tada nije objavila podatke o spolu, dobi ili drugim demografskim obilježjima.
‘Činjenica da 50 posto novih kupaca gitara u Velikoj Britaniji čine žene bilo je iznenađenje, no identično je trendu koji se događa u SAD-u’, rekao je izvršni direktor Fendera Andy Mooney i dodao da se ovo događa u cijelom svijetu.

I dok je prodaja električnih gitara krajem 2017. bilježila stalan pad, gitarski producent Gibson početkom prošle godine upisao bankrot, a akustični modeli počeli nadmašivati električnu gitaru još 2010.  – statistike pokazuju da prostora još uvijek ima pa i unatoč hip hopu i elektroničkim domenama.

‘Današnji gitaristi odrasli su u različitim kulturološkim kontekstima i krajoliku popularne glazbe, nadolazeći umjetnici poput Mura Mase, Tash Sultana, Youngra, Daniela Caesara, Grimesa i Eda Sheerana mijenjaju način upotrebe gitare’, rekao je Mooney.

Fenderova studija također je pokazala da 72 posto ljudi koji prvi puta uzme gitaru u ruke to napravi kako bi stekli neku vještinu, 61 posto tek želi naučiti kako odsvirati pjesme i ne pokušavaju postati velikim glazbenicima dok ih je 42 posto reklo kako na gitaru gledaju kao na dio svog identiteta.

‘Kao brend, predani smo izradi alata, kao fizičkih tako i digitalnih – koju ova generacija gitarista treba za samoizražavanje, sada i u budućnosti’.


Zanima nas što misliš ...

Ostavi komentar

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist