6. BIGGEST LITTLE ROCK FESTIVAL

HARD PLACE

Informacije
Datum: 25. travnja 2019.
Lokacija: HARD PLACE
Address: Hrvatske bratske zajednice 4
Event: https://www.facebook.com/pg/klubhardplace/events/
Detalji

Od četvrtka 25.04. do subote 27.04. u Najvećem Malom Rock Klubu u gradu održat će se šesto izdanje Biggest Little Rock Festivala! Hard Place će i ove godine ugostiti 9 sjajnih bandova uz puno popratnih događanja.

Otkrivamo kompletni line–up i pričamo neispričanu priču!

Zamislite da na današnjoj rock sceni nema bandova Let 3, Hladno Pivo, Urbana… gotovo nezamislivo, jel’da!? A prije 25 godina točno to se moglo dogoditi. Jedna prometna nesreća gotovo je zaustavila hrvatsku rock scenu.
Tog hladnog jutra 24.12.1994. autobus sa čak sedam hrvatskih rock bandova prevrnuo se u provaliju kod mjesta Smokvica blizu Crikvenice. Na sreću svih ljubitelja hrvatske rock glazbe nitko nije poginuo, pa tako još i danas slušamo dobru glazbu koju su stvarali LET 3, LAUFER, VJEŠTICE, HLADNO PIVO, ANESTHESIA, EN FACE i HARD TIME.

Te hladne zime u Zadru je organiziran koncert pod nazivom ROCK MARATON 23.12. uoči Božića. Kako je cesta prema moru (tada još nije bilo autoputa) bila pod snijegom, ekipa odlučuje iznajmiti autobus koji će iz Zagreba otići u Rijeku i sve učesnike zajedno dovesti u Zadar. Mile (Hladno Pivo) je na ulasku u autobus rekao ‘e sad kad poginemo nema više rock scene’. Zanimljivo je da je i Mrle (Let 3) rekao istu rečenicu kada se riječki dio ekipe ukrcao. Koncert je prošao sjajno i umjesto da idu u hotel na spavanje ekipa je odlučila vratiti se u Rijeku i Zagreb odmah nakon koncerta i odspavati u autobusu.

Tako su u ranu zoru na Badnjak 1994. Krenuli na put.

Cesta je dijelom bila zatvorena pa se čekalo, udari bure su bili orkanski, ali bus se lagano probijao svojim putem. Kada je najgori dio puta već bio iza njih dogodila se nesreća. Na ravnom dijelu ceste kod malog mjesta Smokvica blizu Crikvenice nalet bure odbacio je autobus na lijevu stranu ceste i prevrnuo ga u provaliju. Bus je odletio na bok, malo ga je usporilo jedno mlado drvo, i zaustavio se na stijeni desetak metara ispod ceste. Stakla su se porazbijala, nafta je curila, putnici su se budili i bježali iz autobusa, hitne su pristizale… Na sreću nitko od svih putnika nije teško ozlijeđen. Da je autobus sletio dvadesetak metara prije ili dvadesetak metara dalje cijela priča bi imala nekrolog, jer su na tim mjestima provalije bile duboke po 40-50 metara i završavale u moru. Vozač autobusa i Srđan Saher (Vještice) su zadobili teže ozljede (potres mozga, hematome, posjekotine), a ostali su prošli sa ozljedama ruku, leđa, nogu… ali ništa ozbiljnije. Kad su se svi izvukli iz autobusa odmah se tu pronašla boca žestice uz traženje instrumenata…..hitne pomoći prevezle su ih do Rijeke, one manje ozlijeđene novopridošli autobus preveo je do Crikvenice i tako je ipak sretno završila ova priča.

U tijeku rata i u vrijeme Božićnih blagdana medijima ovako nešto nije bilo zanimljivo, pa se evo 25 godina kasnije BIGGEST LITTLE ROCK FESTIVAL sjeća ovog događaja. Tadašnji bubnjar Hard Time-a Mlinka uzeo je stupić koji je autobus srušio i neki od suputnika su se potpisali na njega, a u sklopu šetog izdanja Biggest Little Rock Festivala taj ćemo stupić ‘instalirati’ na zid uz sve ostale memorabilije u klubu Hard Place.

Tim povodom na otvaranju festivala u četvrtak 25.04. zasvirat će BLAGDAN BAND koji je sastavljen od članova riječkih bandova koji su bili tog kobnog dana u autobusu – Vava i Tibljaš iz Laufera, Prlja iz Let 3 i Jeggy iz En Face. Blagdan Band još jedan važan događaj veže uz Hard Place, a to je da su svoj drugi live album snimili baš u Najvećem Malom Rock Klubu.

Line up festivala:

Četvrtak 26.04.

BLAGDAN BAND

THEE MELOMEN

TEMINATOR

 

Petak 27.04.

NENO BELAN & FIUMENS SVIRAJU ĐAVOLE

MAČKE

SUNNYSIDERS

 

Subota 28.04.

ATOMSKO SKLONIŠTE

SIDE EFFECTS

MGNAR

Ulaznice po cijeni od 30/80/40 kn, festivalska 120 kn uskoro u prodaji!

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist