Happy birthday Thriller!

Autor 30. studenoga 2020.

Na današnji dan 1982. objavljen je ‘Thriller’ – šesti studijski album Michaela Jacksona.

Snimljen je s budžetom od 750 tisuća dolara, a postao je ne samo najslavnije i najkomercijalnije Jacksonovo izdanje nego i najprodavaniji naslov u povijesti popularne glazbe.

Kada je album najavljen prvim singlom ‘The Girl Is Mine’, duetom Jacksona i Paula McCartneya, kritika je procijenila da će ‘Thriller’ imati prosječan rezultat. No, nakon što je mjesec dana poslije premijere albuma pušten i ‘Billie Jean’ kao singl, stvar je doslovno eksplodirala.

Diljem svijeta se prodavalo milijun primjeraka na tjednoj bazi, a ukupni rezultat premašio je 50 millijuna kopija. ‘Thriller’ je rangiran kao 20. na Rolling Stoneovoj listi 500 najbolih albuma svih vremena, a uveden je i u američki nacionalni registar kulturnih dobara. Od devet pjesama, četiri je napisao Michael. Dvije od njih su i megahitovi – ‘Beat It’, pjesma nagrađena Grammyjem i rangirana kao 337. na listi 500 najvećih svih vremena, te ‘Billie Jean’, pjesma na 58. mjestu iste liste najvećih naslova.

U nastavku na linku se možeš prisjetiti odličnog spota koji pamtimo po zombie koreografiji, a dodali smo i Bollywood verziju koja nas je nasmijala do suza:


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist