In Memoriam: Charlie Watts

Autor 25. kolovoza 2021.

Charles Robert Watts, legendarni bubnjar Stonesa, napustio nas je u utorak 24. kolovoza 2021.

Jedan od najcool ljudi u svijetu rocka i zaljubljenik u jazz, Charlie Watts, napustio nas je u utorak 24. kolovoza 2021. Imao je 80 godina.

Iako je prije tri tjedna najavio da neće nastupiti na američkoj turneji No Filter sa Stonesima zbog zdravstvenih razloga, uzroci smrti još nisu poznati. Iako su Stonesi željeli da se Charlie vrati do proslave 60. godišnjice benda, to se nažalost nije dogodilo. Stonesi su objavili da će ga mijenjati dugogodišnji suradnik benda, Steve Jordan.

 

Simbol Londona 60-ih, postava Rolling Stonesa koja uključuje Wattsa, Micka Jaggera, Keitha Richardsa, Briana Jonesa i Billa Wymana, ostvarila je velik broj hitova i među prvima se probila na američko glazbeno tržište. Watts je svirao bubnjeve na svih 30 albuma i na baš svakoj turneji.

O Charlieju:

Charlie Watts rođen je 1941. tijekom Drugog Svjetskog rata, a odrastao je na Wembleyu u sjeverozapadu Londona. Pohađao je Harrow school of Art prije nego je počeo raditi kao grafički dizajner u marketinškoj agenciji. Uz njega je na samrtnoj postelji bila supruga Shirley Ann Shepherd, koju je oženio 1964. dok je bila studentica kiparstva. S njom je dobio kćer Seraphinu četiri godine kasnije.

 

Uz svoj dnevni posao, navečer bi često svirao u sastavu Blues Incorporated kojeg je vodio Alexis Korner, zajedno s basistom Creama – Jackom Bruceom. Kada je otišao u Stonese, zamijenio ga je bubnjar Ginger Baker.

 

Prvi gig sa Stonesima imao je u Ealing Blues Clubu u Zapadnom Londonu u kojima je pijanist bio Ian Stewart, Wyman na basu i Jones na gitari.  ‘The beat of The Stones’, kako ga je jednom prigodom nazvao Lenny Kravitz, jako je volio jazz. Svirao je u ‘Charlie Watts Orchestra‘ i u ‘Rocket 88’. Posebno je cijenio Charlie Parkera, kojem je posvetio tribute album u devedesetima.
Dok su se članovi Stonesa zabavljali s grupijima, Watts se pomalo kompulzivno zabavljao sa skiciranjem hotelskih soba u kojima su odsjedali.

 

Ni bolest ga nije štedila: nakon što je prestao pušiti krajem osamdesetih, 2004. godine dijagnosticiran mu je rak grla koji se nakon terapije povukao, a Watts se vratio bendu i turnejama.

 

Unatoč medijskim naslovima o sukobu s Jaggerom, koji je (vrlo zrelo) nastao oko pitanja ‘je li u bendu važniji bubnjar ili pjevač?’, Watts je 2013. velikodušno otkrio Guardianu‘Mick je predstava za sebe i mi ga podržavamo’, dodavši kako ‘Mick ne bi plesao tako dobro da je zvuk loš’.

 

Watts je oduvijek bio poznat kao veoma ‘stylish’ persona dobrog modnog ukusa. Daily Telegraph jednom ga je proglasio najbolje odjevenim muškarcem na svijetu, a Vanity Fair ga je 2006. godine uvrstio u Hall of Fame Međunarodne liste najbolje odjevenih.
 

‘Charlie je predivno ljudsko stvorenje’. Znao sam da nije dobro, no i dalje sam u šoku’, rekao je Ringo Starr koji se Beatlesima pridružio u kolovozu 1962., pet mjeseci prije nego je Watts postao član Rolling Stonesa.


nastavi čitati

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist