In Memoriam: Ronnie Spector

Autor 13. siječnja 2022.

Ronnie Spector, ikona 60-ih i predvodnica grupe The Ronettes, napustila nas je 12. siječnja u 78. godini.

Pjevačica Ronnie Spector, čiji je snažan glas zaslužan za legendarne hitove ranih 60-ih uključujući “Be My Baby“, “Baby, I Love You” i “Walking in the Rain“, preminula je nakon kratke borbe s rakom u dobi od 78 godina.

Svojom pojavom, karizmom, moćnim glasovima i stihovima, The Ronettes su postale jedne od najboljih izvođačica u eri djevojačkih grupa, a mogle su se pohvaliti i engleskim turnejama sa Stonesima kao i prijateljstvom s Beatlesima.

Ronnie Spector rođena je kao Veronica Bennett. Ona i druge članice benda odrasle su u Washington Heightsu na njujorškom Manhattanu. Počele su pjevati i plesati u klubovima kao Ronnie and the Relatives, a pažnju su osim glasom i stihovima privukle i dotad neviđenom upotrebom olovke za oči i maskare.

Spector je sa svojom starijom sestrom Estelle i rođakinjom Nedrom Talley osnovala Ronettese 1957. godine , a dugo nakon raspada grupe i braka s Philom Spectorom, ostala je zapamćena kao simbol umjetničke i osobne izdržljivosti.

Debitantski album grupe, “Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica”, objavljen je 1964. godine, a čak pet od 12 pjesama dospjelo je na američke Billboardove ljestvice.

Nakon turneje po Njemačkoj 1967. godine, The Ronettes su se raspale. Phil Spector je oženio Ronnie 1968., a kasnije je otkrila da ju je držao zaključanu u njihovoj vili na Beverly Hillsu. Njezina autobiografija iz 1990. “Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts and Madness” fokusira se na nesretnu priču o zlostavljanju. Par se razveo 1974. godine, a Phil Spector je 2009. završio u zatvoru zbog ubojstva glumice Lane Clarkson. Umro je 2020. godine.

Inače, Martin Scorsese koristio je “Be My Baby” za otvaranje filma “Mean Streets” iz 1973. godine, a pjesma se pojavljuje u naslovnoj sekvenci “Prljavog plesa” i završnoj špici filma “Baby Mama“. Spomenuti hit također se pojavio i u seriji “Moonlighting” i “The Wonder Years“.

Ronnie Spector bila je i ostala inspiracija mnogim umjetnicama i umjetnicima kao što su Amy Winehouse, Lennon, Bowie i Billy Joel koji je za nju napisao ‘Say Goodbye To Hollywood‘.


nastavi čitati

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist