John Lennon upisao je ‘Imagine’ u povijest

Autor 8. prosinca 2020.

John Lennon zajedno s Beatlesima obilježio je povijest, a na današnji dan prije 40 godina mnogi su se pitali što se zapravo dogodilo?

Prije točno 40 godina Lennon je ubijen u New Yorku. Ubojica je i danas u zatvoru, a sjećanje na glazbenu ikonu i dalje ostaje.

U stambenom kompleksu Dakota na njujorškom Upper West Sideu i dalje možemo naići na živuće uspomene: osim fotografija u trgovinama i restoranima tu je i spomen obilježje Strawberry Fields u obližnjem Central Parku na kojem piše ‘Imagine’, a koje je dala izraditi Yoko Ono.

U utorak 8. prosinca 1980. u Lennona je pucao Mark David Chapman, tada 25-godišnjak iz Teksasa. Prvo je oko pet popodne na izlasku iz zgrade zamolio Lennona da mu potpiše aktualni album ‘Double Fantasy‘, a kada se Lennon nakon nekoliko sati vratio kući, Chapman ga je pogodio četiri puta. ‘Pogođen sam’, su navodno bile Lennonove posljednje riječi. Prilikom dolaska u bolnicu već je bio mrtav, a Chapman je ostao sjediti ispred Dakote dok ga policija nije uhapsila. Navodno je čitao Salingerov roman ‘Lovac u žitu‘ dok je čekao.

Ovo je bila poprilično šokantna vijest za cijeli svijet: ‘Bilo je to kao da sam se probudio iz sna i kao da od tog momenta više nisam bio dijete‘, rekao je u intervjuu par godina kasnije Lennonov sin Sean, kojem je tada bilo pet godina. Predstavnik cijele generacije u trenutku smrti imao je 40 godina.

Nakon što je kao petnaestogodišnjak upoznao Paula McCartneya stvoreni su Beatlesi. Karijeru su započeli u Hamburgu gdje su 1960. godine imali prvi gažu u klubu Indra – mješavini noćnog i striptiz kluba u poznatoj četvrti St.Pauli. U to vrijeme svirali su obrade rock’n’roll pjesama 50-tih.

U Hamburgu su razvili svoj imidž. Sprijateljili su se s njemačkom umjetničkom grupom ‘Exis’ i fotografima Astrid Kirchherr i Jürgenom Vollmerom.

Hamburški studenti su prvi prepoznali i osjetili duh Beatlesa‘, izjavio je Lennon. Bend iz Liverpoola nije bio inspiriran samo stilom života mladih umjetnika u Hamburgu već i njihovim specifičnim frizurama. Kasnije su Beatlesi nastupali u TopTen-klubu. Svirali su uzastopno 92 noći, bez pauze. Tamo su upoznali i Ringo Starra koji je uskočio na nekoliko dana kada je Pete Best bio bolestan.
Beatlesi su u Hamburgu svirali od kolovoza 1960. do prosinca 1962. godine. Godinu dana kasnije počela je njihova svjetska karijera. Posljednji nastup u Hamburgu imali su kao 26. lipnja 1966. kada su već bilo jako popularni.

Nakon što su se Beatlesi razišli 1970. godine, Lennon se posvetio svojoj solo karijeri i supruzi Yoko Ono. Godine 1971. u svojoj je sobi jednog prijepodneva napisao ‘Imagine’. Ta pjesma bila je sve ono u što je John Lennon vjerovao, a to je da smo svi jedno: jedna zemlja, jedan svijet i jedan narod. Vjerovao je da se svijet može promijeniti, a rane zaliječiti ako ljudi imaju iste snove.

Lennon je bio među prvim rock glazbenicima koji su shvatili kako rock glazba mora izaći iz okvira zabave i plesa. Inzistirao je na nadilaženju glazbenih okvira određenih klasičnom instrumentalnom postavom rock benda (gitara, bas gitara, bubanj). Njegove ideje eksplodirale su sredinom šezdesetih na albumima Beatlesa, ‘Rubber Soul (1965.), ‘Revolver’ (1966.) i ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearast Club Band’ (1967.) koje su predstavljale revoluciju rock glazbe.

Svoje posljednje dane prije smrti proveo je okružen glazbom, umjetnošću i aktivizmom boreći se protiv rata.

 

 

 

Označeno kao

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist