KURT COBAIN: ‘UMJETNIK ČIJI RAD PUTUJE KROZ VRIJEME’

Autor 5. travnja 2019.

Prošlo je točno 25 godina otkako nas je napustio Kurt Cobain, legendarna glazbena ikona.

Kurt Cobain, prvi čovjek grungea, počinio je samoubojstvo 5. travnja 1994. u dobi od 27 godina pridruživši se tako klubu onih koji su također preminuli u toj dobi: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Brian Jones i Amy Winehouse.

Za mnoge je predstavljao heroja, genija i dobrog čovjeka. Unatoč završnoj fazi života ispunjenoj tamom, važno je zapamtiti da je njegovo nasljeđe mnogo više od toga. Pjesme koje su nadahnjivale ‘generaciju X‘ da uzmu gitare u ruke i odu na svirke, dokazale su istinski duh rock ‘n’ rolla, bile su žive i zdrave. Ali Kurt je imao više od glazbe, znao je kako se zabaviti i kako protresiti i razljutiti mase.

 (photo: Diffuser.fm)

Odrastao u šumovitom Aberdeenu, dva sata zapadno od Seattlea, Cobain se objavom ‘Neverminda‘, drugog od tri studijska albuma Nirvane, preko noći pretvorio u rock zvijezdu. Cobainov bivši menadžer Goldberg, upoznao ga je 1990. kad je Nirvana tek počinjala i nadala se da će uspjeti sa svojom jedinstvenom mješavinom punka, metala i melodijama nadahnutim Beatlesima.

S Nevermindom im je to pošlo za rukom. Album je postao jedan od najuspješnijih svih vremena, s 30 milijuna primjeraka prodanih diljem svijeta. Michael Jackson svrgnut je preko noći s vrha američkih top lista, a Nirvana postaje grupa koja je promijenila smjer pop kulture, inspirirala druge glazbenike, modu i trendove. Spomenimo i da se borio za ženska prava i pomogao u ‘redefiniciji muškosti’ unutar glazbenog svijeta.

Njegova smrt, kojom je nestao jedinstven glas, bolan kao i njegovo oproštajno pismo, šokirala je svijet: ‘Više nemam strasti, pa zapamtite, bolje je izgorjeti nego se ugasiti’, napisao je, citirajući stih Neil Younga iz pjesme ‘My My, Hey Hey‘.

Kurta se prisjećamo s toplinom u srcu, a izabrali smo nekoliko simpatičnih trenutaka iz njegovog života i i razdoblja Nirvane:

Vjenčanje Kurta i Courntey na Hawaiima 1994: za razliku od tadašnjih rock zvijezda, imali su samo osmero gostiju. Styling: vrlo ‘classy’ pidžama.

(photo: Twitter)

 

 

 

 

 

 

 

Famozna antihomofobna epizoda za vrijeme Saturday Night Live showa.

Kurt i basist Nirvane, Krist Novoselic ljubili su se za vrijeme odjavne špice. Kurt je izjavio da su to učinili kako bi razljutili ‘seljačine’ i homofobe. Snimka je kasnije bila izrezana iz repriziranih emisija.

 

Nirvana izbačena sa vlastitog partyija.

Nakon objave albuma Nevermind, band je stekao veliku popularnost. Logičan korak bio je napraviti veliki party kako bi proslavili uspjeh. U Seattle su stigli ‘nacvrcaniji’ nego obično, a ubrzo su se odlučili zabaviti ‘food fightom’. Navodno je prvo bila bačena lubenica s punjenjem. Nije dugo trebalo da band ‘otprate’ s vlastite zabave.

Nirvanina izvedba ‘Where Did You Sleep Last Night’ u sklopu MTV Unplugged

Jedna od najemotivnijih izvedbi banda. Ikad. Glazbeni set koji se uglavnom sastojao od najpoznatijih stvari kako bi zadovoljili publiku, zatvorili su sa pjesmom ‘Where Did You Sleep Last Night?‘ Trenutak je ostavio publiku bez daha, a dečki se nisu vratili na bis jer su znali da će tako nešto teško nadmašiti.

Kurtova majica na ‘coveru’ časopisa ‘Rolling Stone’

Kako pokazati bunt prema korporativnoj kulturi kad znaš da ćeš se pojaviti na naslovnici jednog od najpoznatijih glazbenih ‘mainstream’ magazina na svijetu? Pripremite se za naslovnu fotografiju! Nirvana se našla na naslovnici časopisa Rolling Stone u travnju 1992., a umjesto uobičajenog flanelskog pulovera, Kurt je nosio majicu s natpisom ‘Corporate Magazines Still Suck’.

 (photo: Twitter)

Bio je pjevač nevjerojatnog duha. Njegov glas prenosio je ranjivost i intimnost, a to je rijetkost‘, rekao je Goldberg za France-Presse i dodao:

Postao je netko tko je pomagao ljudima da se manje osjećaju kao čudaci i budu manje usamljeni.’


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist