Live Aid – trenutak koji je obilježio osamdesete?

Autor 13. srpnja 2022.

Na današnji dan (13. srpnja) 1985. godine, istovremeno su održana dva velika humanitarna koncerta u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama pod nazivom Live Aid.

Projekt je pokrenuo irski glazbenik, tadašnji frontmen benda The Boomtown Rats, Bob Geldof i to godinu dana nakon što je u suorganizaciji s Midge Ureom okupio brojne glazbenike u izvedbi singla ‘Do They Know It’s Christmas’.

Uspješnost Live Aida potvrđuje činjenica da se sakupilo zaista mnogo novca, u toj fazi oko 40 milijuna funti. Zahvaljujući angažmanu tadašnjeg frontmena Boomtown Ratsa, kraljica Elizabeta dala mu je vitešku titulu, pa ga danas poznajemo kao Sir Boba Geldofa.

Londonski koncert na stadionu Wembley trajao je punih 10 sati i u njemu je uživalo više od 80 tisuća posjetitelja. Ovdje su među ostalima nastupili Status Quo, Spandau Ballet, Elvis Costello, Sade, Sting, Phil Collins, Bryan Ferry, Pink Floyd, Paul Young, U2, Dire Straits, Queen, David Bowie, Elton John, Paul McCartney.
Cijeli Band Aid pod vodstvom Boba Geldofa na kraju je izveo pjesmu ‘Do They Know It’s Christmas’.

U tom trenutku ovo je bio najambiciozniji međunarodni satelitski TV pothvat u povijesti. Procjenjuje se da je ovo događanje pratilo milijardu i 900 milijuna gledatelja u 150 država. Do danas Live Aid drži svjetski rekord najveće televizijske publike simultanog rock koncerta.

U Philadelphiji se na stadionu JFK, na koncertu u trajanju od 14 sati okupilo 100 tisuća posjetitelja. Od izvođača tu su bili Joan Baez, Santana, Billy Ocean, Brian Adams, The Beach Boys, Simple Minds, Duran Duran, Madonna, Neil Young, Eric Clapton, Led Zeppelin, Mick Jagger, Tina Turner, Bob Dylan, Black Sabbath i Run DMC. Između nastupa se na ekranu emitirala i pjesma ‘Za milion godina’ u izvedbi jugoslovenskog band aida Yu Rock misije.

Mjesec dana prije održavanja Live Aida, u Beogradu je na stadionu Marakana održan koncert na kojem su nastupili najpoznatiji glazbenici iz tadašnje Jugoslavije: Bajaga i Instruktori, Denis&Denis, Film, Ekatarina Velika, Električni orgazam, Lačni Franz, Partibrejkersi, Piloti, Plavi orkestar… Koncert je trajao čak 8 sati, a stadion je napunilo 30 tisuća posjetitelja.

LEGENDA KAŽE:

Da su David Bowie i Mick Jagger trebali izvesti ‘interkontinentalni duet’, međutim tadašnja TV tehnologija nije bila dovoljno sofisticirana kako bi se izvođači uspjeli uskladiti na dva odvojena kontinenta. Stoga je odlučeno da će se emitirati spot za pjesmu ‘Dancing in the Street’ i sve tantijeme od pjesme donirati u svrhu ove akcije.

Phil Collins nastupio je na oba koncerta. Čim je završio u Engleskoj, helikopterom je odletioo u londonsku zračnu luku Heathrow gdje se ukrcao u zrakoplov za SAD. Na tom je letu sreo Cher koju je uspio nagovoriti da mu se pridruži na završnici Live Aida.

Organizatorima koncerta bilo je jako važno da na njemu sudjeluje makar jedan član Beatlesa. Paul McCartney je pristao nastupiti i izjavio je kako ga je na sudjelovanje nagovorio ‘menadžment’, odnosno njegova djeca. On je bio posljednji izvođač prije završnog skupnog nastupa i upravo se njemu dogodio kvar na ozvučenju – mikrofon je radio isprekidano tijekom prve dvije minute izvedbe pjesme ‘Let It Be’.

Označeno kao

nastavi čitati

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist