Noći Harryja Pottera u dosad najbogatijem izdanju

Autor 1. veljače 2022.

Prošlo je više od 20 godina otkad je jedna samohrana majka na rubu siromaštva poslala svoj rukopis na 13 izdavača, od kojih ju je 12 odbilo, a jedan odlučio izdati knjigu koja će se u rekordnom roku prometnuti u jedno od najčitanijih djela u posljednjih 100 godina, a nju učiniti jednom od najbogatijih osoba na svijetu. Riječ je, naravno, o autorici J.K. Rowling i serijalu Harry Potter, čiji je prvi nastavak izašao u Velikoj Britaniji davne 1997. godine.

Uslijedilo je šest ostalih nastavaka, osam filmova, kazališna predstava, spin-off i brojni priručnici te varijante standardnog serijala u bojama i oblicima kakve jedan obični obožavatelj 1997. godine nije mogao ni zamisliti, kao i mnoštvo memorabilije koje seže od pelerina i čarobnih štapića do šalica, novčanika i čokoladica. Sve je to doprinijelo da ovaj serijal ne gubi na popularnosti ni nakon toliko godina, a ljubav prema Harryju Potteru održava se i kroz mnogobrojna događanja, od kojih se jedno globalno 2019. počelo organizirati i u Hrvatskoj.

Tema – Noć Harryja Pottera, naravno. A mjesto radnje? Hoću knjigu

„Noć Harryja Pottera, odnosno izvorno Harry Potter Book Night u svijetu se održava od 2014. godine, a u njemu sudjeluju razne knjižare, knjižnice i škole. Proteklih godina registrirano je više od 500 događanja na službenoj stranici izdavača. Svaku godinu obilježava određena tema vezana uz događaj iz serijala, a ove godine odabrana tema je Magično putovanje, kroz koje su prošli milijuni čitatelja Harry Potter knjiga u zadnjih 25 godina od prvog izlaska knjige“, pojašnjava Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga i komunikacija knjižarskog lanca Hoću knjigu.
I dok se redovi ispred knjižara u današnje vrijeme uglavnom više ne mogu vidjeti, kao što je to bilo nekad dok se čekalo na izlazak posebnih knjiga, poput upravo serijala o Harryju Potteru, ali i Sumraka, Igre gladi, 50 nijansi sive i ostalih velikih hitova, dašak takve slavne povijesti Hoću knjigu doživio je upravo na Noć Harryja Pottera 2019. godine, kada se u njihove knjižare jedva moglo ući. I sami priznaju kako ih je interes dobrano iznenadio.

Iz Hoću knjigu nadodaju kako sve relevantne informacije vezane uz ovogodišnju Noć Harryja Pottera možete potražiti na njihovoj web stranici, dok na Facebook stranici svakoga dana objavljuju nove informacije oko ovih čarobnih događanja. Stoga jedino što nam preostaje je uzeti štapić u ruke, staviti šešir na glavu i pridružiti se čarobnim zbivanjima diljem Hrvatske.


nastavi čitati

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist