Pariz kroz oči Jima Morrisona

Autor 2. srpnja 2021.

Nakon 50 godina, skriveni kutak pariškog groblja i dalje privlači turiste i fanove Jima Morrisona.

‘Kralj guštera’ i frontmen Doorsa, preminuo je 3.srpnja 1971. u 27. godini. Počiva na groblju Pere-Lachaise u istočnom dijelu Pariza. Mjesto koje je posebno volio, nije tako lako pronaći. Iako je na pomalo skrivenom mjestu, milijuni posjetitelja već godinama tamo dolaze kako bi mu iskazali počast.

Morrisonov posljednji dom bio je stan na trećem katu u ulici Beautreillis 17 u boemskoj četvrti Marais. Morrison se ondje preselio sa djevojkom Pamelom Courson, a nadao se posvetiti pisanju i mirnijim danima od onih provedenih u SAD-u. U Pariz se preselio 1971. nakon što je u SAD-u osuđen zbog javne golotinje i psovke (tijekom svirke u Miamiju 1969. pokazao je malo ‘previše kože’).

Prema službenoj verziji preminuo je u kadi od srčanog udara s 27 godina, a pronašla ga je Courson. Obdukcija nikad nije izvršena, a mnogi su vjerovali da je umro od predoziranja drogom, što je potaknulo brojne teorije zavjere. Njegova smrt objavljena je dva dana kasnije, a do tada je već bio pokopan na groblju Pere Lachaise – posljednjem počivalištu Oscara Wildea, Edith Piaf i Gertrude Stein. Na sprovodu je prisustvovalo samo pet ljudi.

Tu je i kultna knjižara Shakespeare and Company – mjesto za koje se Morrison vrlo brzo vezao. Iako nije dobro govorio francuski, navodno je jako volio čitati Rimbauda, Beaudelairea i Mallarmea.

Često je obilazio i lijevu obalu na kojoj se nalazila kuća redateljice i tadašnje prijateljice Agnes Varde, a vrijeme je volio provoditi i u kafiću La Palette, gdje se često može čuti zdravica u njegovo ime. Spomenimo i noćni klub na adresi Rue de Seine 57, koji više ne postoji, a kojeg su posjećivali hipiji, intelektualci i zvijezde poput Mick Jaggera.

 

 

 

 

 

 

 


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist