Starman: pet obrada koje (vjerojatno) niste čuli

Autor 14. travnja 2022.

Na današnji dan 1972. David Bowie izdao je singl ‘Starman’ u Velikoj Britaniji.

Bio je to njegov prvi hit nakon ‘Space Oddity‘ iz 1969. Uvršten je na album ‘The Rise And Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars‘. Tekst opisuje poruku nade koju na Zemlju šalje svemirac Starman.

U karijeri Davida Bowieja, bilo je puno zanimljivih i ekstravagantnih trenutaka. Među jedan takav svakako se može svrstati i izdavanje singla ‘Starman’ 1972. godine. Bila je to pjesma koja je Bowieja i njegov bend, The Spiders from Mars, vinula u visine. Ne samo da je osvježio glazbeni stil, nego je dotaknuo i u kulturu.

Iako je ‘Starman’ izdao u travnju 1972., upravo je njegova izvedba pjesme na ‘Top of the Pops‘ početkom srpnja gurnula Bowieja u srca i umove svih ispred malih ekrana. Oduševio je publiku ne samo pjesmom nego i svojom novom inkarnacijom, plamenom kosom Ziggy Stardusta – budućnost je bila glamurozna.

S obzirom da je ‘Starman’ legendarna pjesma koja je ostavila trag u glazbenoj i kulturnoj povijesti, istaknuli smo pet friških covera, od kojih će vam neke sigurno biti (ugodno) iznenađenje.

Culture Club

Nikako ne čudi što su Boy George i Culture Club veliki obožavatelji Bowieja. Bez njega njihova karakterističan introspektivni i fluidni pop vjerojatno ne bi imao dovoljno prostora za procvat. ‘Prvi put sam vidio Davida Bowieja kao Ziggyja Stardusta kako nastupa u Lewisham Odeonu 1973. neposredno prije mog dvanaestog rođendana’, prisjetio se George. ‘Za mene je to bio događaj koji je promijenio život i potvrdio život. Nisam imao pojma da će sljedeće večeri povući Ziggyja Stardusta, ali osjećam se blagoslovljeno što sam bio tamo i vidio sam ga kako nastupa u svojim brojnim inkarnacijama.’

Sharon Van Etten

Kantautorica iz New Jerseya, Sharon Van Etten, objavila je brojne moderne klasike tijekom svoje relativno kratke karijere, a njezin je glas jedan od trenutno najprepoznatljivijih.
Ovu slatku obradu ‘Starmana’ isporučila je ranije ovog mjeseca za novi Netflixov dokumentarac Elona Muska ‘Povratak u svemir’. Elektronički i nebeski stil možda možemo očekivati i na njezinom nadolazećem albumu ‘We’ve Been Going About This All Wrong’.

Killian Mansfield

Pokojni glazbenik i čudo od ukelele majstora, Killian Mansfield, napravio je optimistično mladenački cover ‘Starmana’ kao dio njegovog jedinog albuma ‘Somewhere Else‘ iz 2009., na kojem su sudjelovali Todd Rundgren i Levon Helm.
Ovaj 16-godišnjak podlegao je svom agresivnom obliku raka nedugo nakon što je dovršio album.

Garbage

Podcijenjeni cover legendarnih alternativnih rockera Garbage.
S jedne strane drži se originala a s druge ga spaja s ekspanzivnom kreativnom snagom benda koji je stvorio jednu od najatmosferičnijih pjesama na temu Jamesa Bonda. Shirley Manson strastvena je obožavateljica Bowieja otkako ga je vidjela kako nastupa kao Ziggy Stardust na TV-u.

These Grey Men

These Gray Men je supergrupa koju su osnovali bubnjar John Dolmayan (System of a Down) i glumac/gitarist James Hazley. Ono što je još intrigantnije je činjenica da frontmen SOAD-a, Serj Tankian, vodi vokal na ovom coveru.
Oštar, ali osvježavajuć odmak od originala.

preneseno: faroutmagazine.co.uk


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist