Što je bilo prije, Rolling Stone ili Stonesi?

Autor 9. studenoga 2020.

Ili možda Dylanova ‘Like a Rolling Stone’?

Zamisli da se probudiš u studenom davne 1967. godine u SAD-u: popiješ kavu i prošećeš do prvog tiska. Ostalo ti je taman 25 centa za prvo ikad izdanje magazina Rolling Stone. Pitaš se tko je na naslovnici?

Odluka da na naslovnci Rolling Stonea bude John Lennon u ulozi za film ‘How I won the War’ donesena je dva dana prije puštanja magazina u tisak. Cover je, kako je izjavio jedan od osnivača i urednika Jann Wenner, bio posljednji komadić slagalice jer je u sebi obuhvaćao glazbene, filmske i političke motive.

Ideja za pokretanje Rolling Stonea Wenneru je pala na pamet dok je imao 21 godnu i nije mogao pronaći ‘ful time’ posao. U potrazi za smislom svog života, naletio je na savjet glazbenog kritčara Ralpha J. Gleaseona, koji je apelirao da svijetu trebaju ‘rock and roll’ novine.

Naziv magazina odabrao je u duhu potvrde eseja koji je Gleason napisao o The Rolling Stonesima, Bobu Dylanu i kulturnom utjecaju 1960-ih. Za njega je taj naziv predstavljao sve elemente promjenjivog svijeta: “I thought rock and roll needed a voice. A journalistic voice, a critical voice, an insider’s voice, an evangelical voice – to represent how serious and important music and musical culture had become.” – Tu dolazimo i do odgovora na pitanje postavljeno u naslovu ovog članka.

Nako što je okupio tim ljudi, skupina je počela tiskati jedan od najlegendarnijih magazina svih vremena. Neki će reći da u ono vrijeme nije trebalo puno da se editorijali popune blistavim contentom kad su se na tadašnjoj sceni profilirali ekscentrični kulturni pioniri kao Frank Zappa, Grace Slick, John Lennon, Bob Dylan, Jimi Hendrix i Janis Joplin. Ipak, Wennerova vizija kao i vizija ostatka tima težila je k tome da svaka takva persona dobije prostor i značaj kakav zaslužuje. Svijet se mijenjao, a spomenute kulturne ikone i mnogi drugi utjecali su na te promjene, zbog toga su trebali biti i prepoznati.

Iako u Hrvatskoj magazin nije zaživio, na njegovoj naslovnici 2013. godine našao se Goran Bare koji je prikazan kako grize omotnicu albuma ‘Smell of Female’ američkog garage punk sastava The Cramps iz 1983.

Prepun fascinantnih ljudi, priča i strasti, Rolling Stone magazin uz sve uspone i padove prisutan je nakon više od 50 godina djelovanja, a može poslužiti i kao odličan primjer kako nije važno tko će puniti naslovnice, nego kako i na koji način.

 

 

Označeno kao

nastavi čitati

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist