Top Gun: 35 godina!

Autor 13. svibnja 2021.

Prošlo je točno 35 godina otkad je ‘Top Gun’ dobio fanove diljem svijeta. Kako zbog vizualnih efekata i priče, tako i zbog legendarnog soundtracka.

Premijera kultnog filma ‘Top Gun‘ bila je 1986. godine, a ljubavna priča Mavericka i Charlie i danas je poznata mnogima.

Inače, film je dobio naziv po članku iz časopisa ‘California magazine‘ (Top Guns), a nije toliko poznato ni da je akrobacijski pilot Art Scholl poginuo tijekom snimanja filma nakon neuspješnog trika. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, a film je posvećen upravo njemu.

Navodno je slavni glumac Tom Cruise bio sedam centimetara niži od svoje ljubavne partnerice u filmu, Kelly McGillis, pa se zato u filmu Kelly ne može vidjeti u potpeticama, dok je s druge strane Tom nosio kaubojske čizme koje su ga malo povisile.

Snimanje filma nije bilo jeftino. Budžet filma iznosio je 15 milijuna dolara, a svaki sat letenja koštao je vrtoglavih 10 tisuća dolara. ‘Top Gun‘ bio je najisplativiji film 1986. godine. Samo u Americi je zaradio 177 milijuna dolara, a vrtoglavih 353 milijuna dolara zaradio je u cijelom svijetu.

No ono zbog čega smo ovdje je glazba iz filma koja tjednima nije silazila s vrhova glazbenih ljestvica. Uz možda najpoznatiju ‘Take My Breath Away’, izdvojili smo još nekoliko pjesama koje su nam itekako ostale u sjećanju:

Berlin: Take My Breath Away

Kenny Loggins: Danger Zone

Cheap Trick: Mighty Wings

Loverboy: Heaven in Your Eyes

Kenny Loggins: Playing With the Boys

 


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist