Tri dana Beatlesa!

Autor 4. veljače 2022.

‘The Beatles: Get Back – The Rooftop Concert’ – posljednji koncert Beatlesa na krovu diskografske kuće bit će prikazan u IMAX formatu u CineStar Arena Zagreb od 11. do 13. veljače.

Ulaznice za ovaj spektakl moći ćeš osvojiti i kod nas na Goldu, a detalje pronađi na dnu članku 🙂

‘Rooftop’ koncert Beatlesa bio je vrhunac projekta izvorno nazvanog Get Back. Zamišljen je kao povratak njihovim rock korijenima u očajničkom nastojanju da poprave odnose u bendu kada je poslovni i osobni kaos prijetio raspadom istog. Ekipa filmaša snimila je Beatlese kako vježbaju i snimaju novi materijal za album izvan studija jer je pritisak rada u studiju pod utjecajem producenata ostavio velik trag na njihov rad unazad par godina. Iako je cijeli projekt ipak zaokružio raspad benda, trebao im je kraj započetog filma. I tu stižemo do petog kata krova zgrade ove londonske ulice!

Godine 1969. (30. siječnja), bend se popeo na vrh svog sjedišta Apple Corpsa (peti kat) i odsvirao svoj posljednji zajednički koncert. Album i film su konačno objavljeni u svibnju 1970. pod nazivom ‘Let It Be’.

Evo i nekih manje poznatijih činjenica o posljednjem javnom performansu Beatlesa pred publikom:

Koncert se prvobitno trebao održati u antičkom amfiteatru. Ili na kruzeru. Ili u pustinji. Beatlesi su imali mnogo ideja o tome gdje izvesti koncert za svoj novi film: Lokacije u Londonu kao što su Palladium i Roundhouse bile su neke od najprihvatljivijih ponuda, ali većina je bila prilično udaljena. Pustinja Sahara je plutala kao potencijalna lokacija, kao i piramide u Gizi, pa čak i QE2, britanski prekooceanski brod. Među ozbiljnijim kandidatima našto se i 2 tisuće godina star rimski amfiteatar u Tunisu… Ništa od toga nije postiglo konsenzus, pa se bend odlučio na nešto jednostavnije i… bliže.

Gostujući klavijaturist Billy Preston prisjeća se da je upravo John Lennon dao ideju da se koncert odradina krovu Appleovog sjedišta. Redatelj Lindsay-Hogg pak kaže da je to bila njegova ideja. Drugi to pripisuju Ringo Starru. Koncept možda zvuči nadahnuto, ali u retrospektivi manje govori o kreativnosti, a više o lijenosti.

Beatlesi su tijekom svoje karijere puno toga napravili prvi, ali nisu bili prvi bend koji je neovlašteno održao koncert na krovu neke metropole. To priznanje pripada Jefferson Airplaneu, koji se popeo na vrh hotela Schuyler u središtu grada 7. prosinca 1968. i iznenadio grad povicima ‘Hello, New York! Wake up, you fuckers! Free music! Nice songs! Free love!’
Ovaj ‘gerilski’ događaj obilježio je redatelj Jean-Luc Godard, koji je incident snimio u sklopu svog One A.M. projekta. Nepoznato je jesu li Beatlesi bili izravno inspirirani ludorijama Airplanea, ali medijska pozornost i prijateljstvo s njima vjerojatno im je ostalo u sjećanju.

Ovaj film navodno je režirao ‘tajni sin’ Orsona Wellesa. Nakon što je s Beatlesima radio na njihovim nedavnim spotovima za ‘Hey Jude‘ i ‘Revolution‘, američki redatelj Michael Lindsay-Hogg bio je logičan izbor za režiju projekta Get Back. Organizirao je armiju kamera da zabilježe trenutak iz svih kutova, poslavši ekipu na ulicu, susjednu zgradu i recepciju Applea. Rezultat je jedna od najpoznatijih koncertnih snimaka u povijesti.

Lennon i Starr nosili su svoje ženske kapute. Nadolazeća magla nažalost isključila je skupocjeni helikoptersku snimku iz zraka, a prijetila je i kiša. Ovi uvjeti nisu bili idealni za stvaranje rock and rolla. Mikrofoni su zbog vjetra i na prijedlog audio inžinjera bili umotani u ženske najlonke.

Bio je to njihov prvi nastup uživo nakon više od dvije godine.
‘Rooftop’ koncer bio je njihov prvi istinski nastup uživo otkako im je posljednja turneja završila 29. kolovoza 1966. u Candlestick Parku u San Franciscu. Ovom prilikom napravili su i mali odmak od tradicije tako što su tamijenili pozicije na stageu.

Telecaster koji je Harrison svirao tijekom cijelog koncerta posebno za njega izradili su majstori Roger Rossmeisl i Philip Kubicki kao poklon od Fendera.


Tijekom 42-minutnog seta, Beatlesi su odsvirali ‘One After 909’, dvije kompletne verzije ‘Don’t Let Me Down’, ‘Dig a Pony’, ‘I’ve Got a Feeling’ i tri verzije ‘ Get Back’ — plus razne nepotpune snimke, uključujući onu irsku narodnu ‘Danny Boy’.

Pričalo se kako su zločesti plavci odnosno londonski policajci nasilno zaustavili jedan od najvećih glazbenih trenutaka 60-ih. U određenoj mjeri, to je istina. Ali bobiji su zapravo dosta popustili bendu. Centralna policijska postaja West End nalazi se u ulici Savile Row – samo nekoliko metara od Appleovog sjedišta. Vlasti su očito morale čuti glasnu rock glazbu koja se širi ulicom. Prozori su zveckali, podovi su se tresli, a trube su trulele od nastalih prometnih gužvi.
Da su željeli, policajci su mogli prošetati i zatvoriti koncert prije nego što je završila prva pjesma. Umjesto toga, pustili su da se koncert nastavi 42 minute. Tek kada su pritužbe na buku počele pristizati iz zagušljivih lokalnih poduzeća, odučili su da moraju djelovati.

Čak i tad, dali su Beatlesima i ekipici dovoljno upozorenja da se riješe određenih nedopuštenih supstanci koje su potencijalno mogle biti na sceni. Prije racije netko je nazvao iz policijske postaje Savile Row i rekao: ‘Imate 10 minuta’, prisjetio se jedan Appleov zaposlenik. ‘Tako da smo znali da dolaze i svi su bili spremni za to. Kad je policija upala u zgradu, ispirali smo cijeli niz zahoda.’

Iako je Abbey Road bio posljednji album koji su snimila četvorica Beatlesa, Let It Be posljednji je izdan u svibnju 1970., tjednima nakon što je razlaz grupe dospio na naslovnice diljem svijeta. Crni obrub na omotu albuma dao mu je ‘oproštajni’ štih, a obožavatelji su zabrinuto proučavali poruku o rastanku od četvorke koja je definirala šezdesete.

Svoj posljednji koncert poznat kao ‘The Beatles: Get Back – The Rooftop Concert’, održali su na krovu londonske diskografske kuće u ulici Savile Row, a sad je po prvi put istoimeni film optimiziran ekskluzivno za IMAX ekrane; digitalno je remasteriran kako bi kvaliteta slike i zvuka bila savršena za potpuni IMAX® doživljaj u naprednoj IMAX DMR® tehnologiji. Zahvaljujući IMAX tehnologiji, imat ćete doživljaj kao da ste zaista tamo s Johnom, Paulom, Georgeom i Ringom, u 1969. godini i sudjelujete u ispisivanju povijesti.

Svi ljubitelji Beatlesa požurit će po svoje ulaznice jer je riječ o limitiranom broju sjedala,  samo tri IMAX projekcije bit će dostupne od 11. do 13. veljače u CineStar Arena IMAX-u. Pogledajte ovu doista ekskluzivnu snimku posljednjeg koncerta jednog od najvećih bendova svih vremena u dokumentarcu trostrukog oskarovca Petera Jacksona. Kupnja ulaznica moguće je na blagajnama CineStara, putem aplikacije i online na bit.ly/TheBeatles_IMAX.

Svoje ulaznice možeš osvojiti i na Goldu, slušaj nas sljedeći tjedan, a ako budeš dovoljno brza ili brz, u zagrebački IMAX ideš na naš račun 🙂  

Track list:

  1. ‘Get Back’ (Take 1)
  2. ‘Get Back’ (Take 2)
  3. ‘Don’t Let Me Down’ (Take 1)
  4. ‘I’ve Got a Feeling’ (Take 1)
  5. ‘One After 909’
  6. ‘Dig a Pony’
  7. “’am/God Save The Queen’
  8. ‘I’ve Got a Feeling’ (Take 2)
  9. ‘Don’t Let Me Down’ (Take 2)
  10. ‘Get Back’ (Take 3)

nastavi čitati

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist