10 PJESAMA PAULA MCCARTNEYA ZBOG KOJIH SU FILMOVI BOLJI

Autor 14. siječnja 2019.

Paul McCartney, najuspješniji je i najutjecajniji tekstopisac u modernoj glazbenoj povijesti. Njegova glazba, ikonička sama po sebi, u stanju je projicirati vlastite scene i priče u glavama slušatelja.

U tom smislu, teško je takvu glazbu uklopiti u film. Evokativne i umjetničke pjesme često, naime, mogu oduzeti pozornost s onoga što je bila namjera redatelja nekog filma. No, kada se koriste u pravom kontekstu, mogu pojačati djelić kinematografske prošlosti i potaknuti na najluđu maštariju čineći legendarnu pjesmu još više neizbrisivom i istodobno omogućavati pamtljivoj sceni da bude instant klasik.

Od Beatlesa do Wingsa, studijskog albuma Ram do najnovijeg rada Paula McCartneya Egypt Station – 17.-og solo studijskog albuma, Hollywood ima dovoljno materijala da filmove pokriva desetljeća unaprijed. Sudeći prema McCartneyevim doprinosima iz 60.-ih godina prošlog stoljeća do sada, čini se da je opus dorastao izazov.

Svakako, većina uključivanja McCartneyne glazbe je slučajna, tek bačena da bi se privukla pozornost na trenutak u očajničkoj situaciji u kojoj očajnički treba pomoć.
No, isto tako, mnogo je trenutaka u kinematografiji u kojima je McCartneyeva glazba doista obogatila rad, pridruživši se s pričom kako bi pružila uvid u karakter, dubinu priče ili preciznost montaže.

Slijedi deset ovakvih primjera, od legendarnih dana Beatlesa do plodne i raznolike solo karijere Paula McCartneya.

When I’m sixty-four – The World According to Garp

https://www.youtube.com/watch?v=ptIvLZ8QerI

Yesterday – Once Upon a Time in America

Twice in a Lifetime – Twice in a Lifetime

https://www.youtube.com/watch?v=hINybJ5F2C4

Vanilla sky – Vanilla sky

Hey Jude – The Royal Tenenbaums

Blackbird – I am Sam

Another Day – 50 First Dates

https://www.youtube.com/watch?v=t0djq3aGODQ

Baby you’re a rich Man – The Social Network

Band on the Run – Boyhood

https://www.youtube.com/watch?v=oYbKpdWB3Gw&start_radio=1&list=RDoYbKpdWB3Gw

Live and Let Die – American Hustle


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist