Crtica iz 1965: Yesterday!

Autor 13. rujna 2022.

Najpopularnija ljubavna pjesma Beatlesa, Yesterday, najizvođenija je pop pjesma svih vremena i jedna od najcjenjenijih pjesama liverpulske četvorke.

Kao i sve pjesme Beatlesa u to vrijeme, i ovu potpisuju Lennon-McCartney. Međutim, Sir Paul McCartney tvrdi kako ju je napisao u snu dok je boravio u domu svoje tadašnje djevojke Jane Asher, u Wimpole Streetu.

Kad se probudio, brzo je otrčao do klavira i odsvirao melodiju kako bi bio siguran da je ne zaboravi. Bio je zabrinut da je podsvjesno plagirao još jednu pjesmu. Rekao je: ‘Otprilike mjesec dana obilazio sam ljude iz glazbenog biznisa i pitao ih jesu li to igdje prije čuli.’ Izvorni radni naziv pjesme bio je ‘Scrambled Eggs‘ a uvodni stih glasio je:
‘Scrambled eggs/Oh my baby how I love your legs/Not as much as I love scrambled eggs.’

McCartney je imao 22 godine kad je napisao ovu pjesmu. U to vrijeme Beatlesi izdaju dva albuma: A Hard Day’s Night i Beatles for Sale.

Kako su Lennon i McCartney nerijetko davali svoje skladbe drugim izvođačima da ih snime, poput one Peterove i Gordonove ‘A World Without Love‘, tako je i ‘Yesterday’ ponuđen pjevaču Chrisu Farloweu prije nego što su je Beatlesi snimili. On ju je međutim odbio jer je smatrao da je pjesma za njega ‘premekana’.

Kako se ‘Yesterday’ tada nije uklapao u njihov imidž, Beatlesi su odlučili ne objaviti pjesmu kao singl u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, pjevač Matt Monro snimio je prvu od mnogih obrada, dospjevši među deset najboljih u Velikoj Britaniji ubrzo nakon objavljivanja u jesen 1965.

U SAD-U je pjesma objavljena kao singl zajedno s ‘Act Naturally’ u rujnu 1965. i bila je na vrhu glazbenih ljestvica četiri tjedna.

Godine 1976. pjesma je konačno objavljena kao singl u Ujedinjenom Kraljevstvu, dospjevši na osmo mjesto top ljestvice. To se dogodilo zbog isteka ugovora Beatlesa s EMI-jem, što je tvrtki omogućilo da ‘remasterira’ snimke Beatlesa.

‘Yesterday’ je poznata kao najobrađivanija pjesma u povijesti, s više od tri tisuće verzija do danas: Boyz II Men, Ray Charles, En Vogue, Marianne Faithfull, Marvin Gaye, Tom Jones, Nana Mouskouri, Elvis Presley, Frank Sinatra, The Supremes, The Toys, Andy Williams i Tammy Wynette.


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist