U ime Beatlesa, Stonesa i Dire Straitsa

Autor 5. listopada 2022.

iliti kako su neki od najvećih rock bendova dobili ime.

Jesu li se The Who trebali zvati Hair? Je li Bob Dylan uzeo mamino djevojačko prezime? I jeste li znali da su Jethro Tull i Pink Floyd dobili ime po stvarnim ljudima?

Neke od ovih legendi možda su s vremenom postale legendarne laži, no to vas neće spriječiti da postanete najiritantniji rock sveznalica na pub kvizovima.

Pa krenimo:

The Beatles

Ime je inspirirano Buddyjem Hollyjem, američkim pjevačem i pionirom rock and rolla. Njegova prateća grupa zvala se The Crickets. Svi članovi Beatlesa bili su fanovi Hollyja, na svojim ranim nastupima često su izvodili njegove pjesme, a kasnije je McCartney kupio i prava na neke njegove pjesme. Doduše zajedno su snimili samo jednu i to onu ‘Words of Love’ za album ‘Beatles for Sale’ iz 1964. Prvobitni naziv banda bio je Beetles, a s vremenom se promijenio u Beatles. Tijekom karijere, Paul McCartney i George Harrison otkrili su da je beetles sleng za curu motorista, a koji se prvi put pojavio u filmu ‘The Wild Ones’ s Marlonom Brandom i Leejem Marvinom u glavnim ulogama.

Bob Dylan
Zamjena prezimena Zimmerman u Dylan počela je još u vrijeme kad je Bob bio u kasnim tinejdžerskim godinama. Sudeći prema biografiji, bio je obožavatelj Matta Dillona – šerifa u TV vesternu ‘Gunsmoke’. Godine 1958. Bob je navodno već u srednjoj školi shvatio da će život posvetiti glazbi, a kao ime je odabrao Bob Dillon. Kasnije je navodno rekao novim prijateljima da je Dillon djevojačko prezime njegove majke, iako nije.

Cream
Eric Clapton, Jack Bruce i Ginger Baker došli su u ovaj novi bend koji je već stekao visoku reputaciju na britanskoj glazbenoj sceni radom s Yardbirdsima i Johnom Mayallom. Bili su toga itekako svjesni, a ime koje su izabrali se vjerojatno odnosilo na samu postavu, koja je sadržavala ‘kremu’ britanskog blues rocka 60-ih.

Dire Straits
Braća David i Mark Knopfler, zajedno s prijateljima Johnom Illsleyem i Pickom Withersom, osnovali su Dire Straits – odabravši ime za koje se vjeruje da ga je osmislio Withersov cimer. Navodno mu je ime palo na pamet iz čistog mira dok su vježbali u kuhinji.

The Doobie Brothers
Prije nego što su postali pop senzacija 70-ih, Doobies su bili hrpa hipija koji su živjeli zajedno u kući u Sjevernoj Kaliforniji. Kad su tražili ime za svoj bend, jedan od cimera je predložio ‘Doobie Brothers’ zbog njihove sklonosti prema konzumaciji marihuane. (‘Doobie’ je u to vrijeme bio sleng za joint.)

The Doors
Jim Morrison, ali i ostatak ekipe iz grupe su bili veoma načitani i umjetnički obrazovani, tako da su knjige popularne literature tog doba bile u malom prstu. Jedna od njih je bila knjiga Aldous Huxleyja, ‘The Doors of Perception’, koja je pak bila inspirirana knjigom William Blakea, ‘The Marriage of Heaven and Hell’.

Eagles
Bernieju Leadonu obično se pripisuje da je izmislio ime ‘Eagles’ tijekom grupnog izleta u pustinju Mojave uz pomoć droga i alkohola. Tamo se Leadon prisjetio običajima indijanskog plemena Hopi i načinu na koji su štovali orla. J.D. Souther je predložio da band zadrži ime nakon što je Glenn Frey uzviknuo ‘orlovi!. Komičar Steve Martin, prijatelj benda, kasnije je rekao da je predložio da se grupa zove ‘THE Eagles’, ali Frey je inzistirao da ime bude jednostavno ‘Eagles’.

Elton John
Rođen kao Reginald Kenneth Dwight 1947. u Pinneru (Middlesex), Elton John je od svojih prvih probnih vikend nastupa u pubovima bio poznat kao “Reggie”. Nedugo nakon toga počeo je nastupati pod novim imenom u čast dvojici bivših kolega iz grupe Bluesology: saksofonistu Eltonu Deanu i Longu Johnu Baldryju.

Fleetwood Mac
Navodno je gitarist Peter Green napravio smicalicu kolegama u bendu nazvavši ga upravo po njihovim imenima kako bi ih zadržao u bendu. Očito je djelovalo kad su pet desetljeća kasnije ostali jedini članovi benda.

Jefferson Airplane / Starship
60-ih godina u San Franciscu, Quicksilver Messenger Service i Moby Grape vladali su scenom, pa nije bilo neobično da se bend nazove u stilu ‘Blind Lemon Jefferson Airplane’, kasnije skraćen na Jefferson Airplane. Tu je naravno i opsesija znanstvenom fantastikom pokojnog Paula Kantnera.

Led Zeppelin
Keith Moon i John Entwistle pridružili su se Jimmyju Pageu i Johnu Paulu Jonesu na singlu Jeffa Becka ‘Beck’s Bolero’ u ljeto 1966. To je dovelo do čavrljanja u studiju o izgledima za osnivanje nove grupe. Ime Led Zeppelin nastalo je šalom bubnjara Keitha Moona koji je osnivanje novog benda Jimmyja Pagea proglasio totalnim neuspjehom usporedivši ih s olovnim cepelinom (Lead Zeppelin). Pageu se dopala šala, pa je samo promijenio prvu riječ kako bi ime benda zvučalo još opskurnije.

Lynyrd Skynyrd
Ovi južnjački rock heroji odabrali su svoje ime u duhu pobune. Bio je to podrugljiv udarac Leonardu Skinneru, srednjoškolskom profesoru tjelesnog koji se s njima sukobljavao u mladim danima zbog duge kose, što je bilo protiv školske politike.

The Moody Blues
Ime ovih opojnih psych-popstera na početku je glasilo M&B 5, u čast lokalnom pubu pod imenom Mitchells & Butlers. Navodno je razlog prelaska na Moody Blues djelomično bila skladba ‘Mood Indigo’ Dukea Ellingtona iz 30-ih.

Pink Floyd
Ime grupe Pink Floyd nastalo je zbog toga što je grupa Tea Set, kako su se u početku zvali, nakon nekog vremena shvatila da postoji još jedna grupa istog imena. Jedan od osnivača grupe, Syd Barrett, obožavao je bluzere Pinka Andresona i Floyda Councila. Na kraju ih je spojio i voila!

Procol Harum
Postoji nekoliko mitova o podrijetlu ovog imena. Međutim, najčešće citirana priča je da je da se band nazvao prema mački čiji je vlasnik bio netko iz užeg kruga britanskog proto-prog benda.

Queen
Dok je pohađao Ealing Art College, Farrokh Bulsara se sprijateljio s Timom Staffellom iz lokalnog benda Smile. Bulsara, koji će se kasnije prozvati Freddie Mercury, dijelio je zajednički glazbeni ukus s Timom i postao obožavatelj Smilea. Godine 1970. Bulsara se pridružio grupi nakon što je Staffell otišao na još jedan nastup. Zatim je potaknuo preostale članove Smilea da promijene svoje ime u Queen. Iako je njegove kolege iz benda živcirao gay imidž, Freddie Mercury ipak je bend nazvao Queen obrazlaživši da je to snažno, univerzalno i vrlo direktno ime.

The Rolling Stones
I Stonesi su bili veliki obožavatelji bluesa. Prema izjavi susjeda Davea Godina, koji je u mladim danima bio susjed Micka Jaggera, Stonesi su ime odabrali po EP-u Muddyja Watersa koji je Godin posjedovao, a na kojem se nalazila i pjesma ‘Rollin Stone’. Lako je zamisliti Stonese kako se od srca zahvaljuju legendarnom bluzeru u Buddy Guy’s Checkerboard Loungeu u Chicagu u studenom 1981.

Ringo Starr
Zbog svoje sklonosti nošenju nakita, Ritchie je prirodno evoluirao u ‘Rings’ i zatim se brzo pretvorio u ‘Ringo’ koji je zvučao više zapadnjački. Starkey je skraćen u Starr jer je bolje pristajao uz Ringa i kako bi se njegove samostalne emisije mogle nazivati ​​’Starr Time’.

Steely Dan
Ne bi trebalo biti iznenađenje da su nekonvencionalni i beskrajno pismeni rockeri poput Donalda Fagena i Waltera Beckera čitali neke prilično uvrnute stvari u svojim studentskim danima. Ime su dobili po legendarnom romanu Williama S. Burroughsa iz 1959. ‘Goli ručak’, u kojem se dildo na parni pogon s remenom spominje kao “Steely Dan III iz Yokohame”.

T. Rex
Kad je psihodelični folk duo Tyrannosaurus Rex Marca Bolana iz 60-ih evoluirao u bogove glam-rocka, Bolan je ime skratio na T. Rex. Što ih je uopće natjeralo da se nazovu po dinosauru? Možda ista stvar koja je potaknula gitarista Stevea Peregrinea Tooka da se nazove po Tolkienovu liku.

The Clash
Pioniri punka ovo su ime odabrali jer su primijetili da britanski tabloid ‘Evening Standard’ uvijek iznova koristi riječ ‘clash’ u svojim senzacionalističkim naslovima.

The Kinks
Nakon što su ranije koristili zaboravljena imena kao što su Pete Quaife Band, Bo-Weevils, Ramrods i Ravens, Ray Davies i društvo konačno su se odlučili na prijedlog koji je bio i blago perverzan i prikladno efektan: Kinksi. Davies je kasnije rekao kako mu se nikada nije previše sviđalo to ime.

The Monkees
Budući da su Monkees stvoreni da budu američki odgovor na Beatlese, trebao im je nadimak sličan onome legendarnoj četvorki. Sukladno tome, iskoristili su inspiraciju iz životinjskog svijeta.

The Who
Očajna vremena dovode do glupih prijedloga, pa se navodno tako ovaj bend – koji je već razmišljao o tada odbačenim kandidatima poput No One, the Group i the Hair – na kraju odlučio za naslov nasljednika Detoursa, a potom i High Numbersa. Legenda kaže da je Roger Daltrey na brzinu odabrao ‘The Who’.

The Zombies
Izvorni basist Zombiesa, Paul Arnold, odabrao je njihovo ime 1961. godine. Ostali članovi jedva da su uopće znali što to znači, ali klavijaturist Rod Argent izjavio je da je nakon Arnoldovog odlaska mislio da je to ime koje nitko drugi neće imati.

Uriah Heep
Godine 1969., kada su svi u Engleskoj tragali za imenima bendova po starim knjigama, hard rockeri Uriah Heep dobili su svoje od lika Charlesa Dickensa iz romana ‘David Copperfield’. Uriah Heep bio je čovjek nepouzdan i krajnje nedopadljiv, a band je ime uzeo na 100. obljetnicu rođenja Charlesa Dickensa, rekao je jednom gitarist Mick Box, jer je u to vrijeme u Londonu nastao velik publicitet oko Dickensa.


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist