BOB DYLAN – umjetnik kojeg ćemo upoznati samo onoliko koliko će nam on sam dopustiti

Autor 24. svibnja 2019.

Legendarni kantautor i jedan od najutjecajnijih glazbenika današnjice, navršio je 78. godina.

Rođen je kao Robert Allen Zimmerman, 24. svibnja 1941. u Minnesoti, gdje je i odrastao. Gitaru počinje svirati već sa 10-ak godina. U počecima otkriva country za koji je rekao: ‘Zbog tog zvuka osjetio sam da sam netko drugi, kao da me nisu rodili moji roditelji…’, a kasnije se usmjerava na folk: ‘Folk mi je donio nešto što sam uvijek osjećao o životu i ljudima, institucijama i ideologiji. Sve je razotkrivao.’

„Rodio sam se daleko od mjesta na kojem trebam biti pa mu se sada vraćam“ – Bob Dylan

Novo ime, Bob Dylan, uzeo je prema pjesniku Dylanu Thomasu. U ranoj fazi ga najviše inspirira Woody Guthrie, prvenstveno svojim radikalnim stavom i pjesmama, kakve je i on želio pjevati: ‘Mogli ste slušati njegove pjesme i naučiti kako živjeti’. U New York stiže 1961. godine, u vrijeme kada su se glazbenici okupljali u Greenwich Villageu i svirali po kavanama gdje su pjesnici čitali poeziju. ‘Svi veliki izvođači koje sam vidio, poput kojih sam želio biti imali su jednu zajedničku crtu. Bilo im je to u očima. Nešto u njihovim očima bi govorilo – znam nešto što ti ne znaš – i ja sam htio biti takav izvođač’. Počinje svirati po folk klubovima i dobiva dvotjednu gažu u poznatom Gerde`s Folk City klubu, a jedan od nastupa koji se pamti je onaj Dylana kao predgrupe Johnu Lee Hookeru. Nakon izvrsnih kritika, Columbia Records mu je ponudila ugovor, iako ga je prije toga nekoliko izdavača odbilo.

Svakim nastupom privlačio je pažnju, a nerijetko su ga karakterizirali kao potpuno drugačijeg i čudnog, kao nekoga tko je uvijek radio sve po svome. Kada je na Newport Folk Festivalu 1965. odlučio svirati s električnom gitarom, publika je negodovala zvižducima i povicima, nakon čega je Dylan napustio pozornicu nakon tri pjesme. S električnim zvukom je bio nezadovoljan i Dylanov suradnik Pete Seeger koji je htio smanjiti ozvučenje i prerezati električne kablove. Nakon što je prešao na električni zvuk, publika navikla na ‘akustičnog’ Dylana na nastupima je redovito reagirala zviždajući, no to Dylana nije previše uznemiravalo: ‘Nisam se zgražao zvižduka. Nekoga možete povrijediti i lijepim riječima.’ – jutarnji.hr

Bio nam simpatičan ili ne, Dylanu se mora priznati glazbena inovativnost, utjecaj i talent. To potvrđuje i Nobela nagrada koju je primio 2016. godine za uvođenje novoga pjesničkoga izraza u američku književnost. Povodom 78. rođendana ali i glazbe koju vrtimo u eteru Gold FM-a, prisjetit ćemo se nekoliko anegdota iz Dylanovog života, a koje mogu, ali i ne moraju biti u potpunosti istinite 😉

Nazvao je Carrie Fisher da mu pomogne s osmišljavanjem imena za kolonjsku vodu. 

U svojim memoarima ‘Wishful Drinking’, Carrie Fisher pisala je o neobičnom pozivu koji je primila od Dylana. Trebala mu je pomoć oko smišljavanja imena za kolonjsku vodu. Za razliku od Just Like a Woman’, koju je u startu trebao odobriti, svidjeli su mu se Carrieni sarkastični prijedlozi: Arbitrary, Ambivalence i Empathy.

Priuštio je Axl Roseu malo hladne i oštre istine

Za vrijeme koncerta u Taiwanu 2009. godine, Axl Rose publici je prepričao kako ga je Dylan upitao kad će snimiti ‘Heaven’s Door’. Rose je odgovorio da nije siguran ali da jako vole tu pjesmu. Dylan je nadodao da ga boli jedna stvar za to što vole, samo ga zanima novac!

1975. Dylan je posvetio pjesmu boksaču Rubinu ‘Hurricane’ Carteru koji je nepravedno osuđen na zatvorsku kaznu zbog trostrukog ubojstva. Iako je Dylan, borac protiv nepravde, odlučio posjetiti nevinog boksača, nagađa se da je sve bila samo farsa časopisa People.

Mislio je da će fanovi Kiss-a završiti u paklu

Za vrijeme svoje faze ‘Born Again’, Dylan je održao koncert 80-ih u Sveučilištu u Arizoni. Publika je bila ljuta jer nije svirao hitove nego pjesme koje uzdižu Krista. ‘Ako želite rock’n’roll, idite na koncert Kiss-a i izgorite do kraja.’ – rekao je Dylan publici. Tijekom godina je ‘smekšao’ stav prema bandu, a početkom 2000. napravili su i kolaboraciju (Waiting for the Morning Light).

Krivo je pretpostavio da Beatlesi puše marihuanu

Nakon što je menadžer Beatlesa, Brian Epstein, rekao Dylanu da članovi benda nisu dosad probali marihuanu, Dylan je ostao šokiran. Mislio je da je tekst ‘I can’t hide‘ pjesme ‘I Wanna Hold Your hand‘ referenca na ‘I Get High‘.

Početak šezdesetih godina u SAD-u, zemljom su se odvijali rasni sukobi, a na drugom kraju svijeta mladi su stradavali u Vijetnamu. O tome, ali i brojnim drugim događajima koji su narušavali sliku idealnog američkog društva, Bob Dylan napisao je legendarnu pjesmu: ‘The Times They Are A-Changin’.

Nakon dugog izbivanja iz javnosti, američki kantautor Bob Dylan pojavio se u emisiji Jimmyja Fallona da bi promovirao vlastitu liniju whiskeya, no pritom nije progovorio ni riječ. Dylan je krajem svibnja 2018. pokrenuo vlastitu liniju whiskeya koju je nazvao ‘Heaven’s Door‘, a čine je tri vrste whiskeya – straight rye, straight bourbon i ‘double-barreled‘.

 

I jedna poslastica za kraj! Novi film o Bob Dylanu najavljen je 12. lipnja na Netflixu. Režiju potpisuje Martin Scorsese, od kojeg očekujemo miks realnosti i fantastike, inspiriran Dylanovom Rolling Thunder Revue turnejom iz 1975.

Označeno kao

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist