Deset obrada i covera legendarnog Queena

Autor 25. siječnja 2021.

Glazbenici i publika i dalje se dive Queenovcima, a mnogi umjetnici su se okušali u obradama i coverima njihovih pjesama.

S prepoznatljivim pisanjem pjesama, revolucionarnim tehnikama snimanja i jednim od najpoznatijih frontmena u povijesti rocka, bend je stvorio pjesme koje i dalje stvaraju generacije slušatelja. Na popisu glazbenika koji su obradili Queenovce, našlo se se puno imena koja nemaju žanr kao zajednički nazivnik.

Izdvojili smo deset obrada i covera od kojih su neki ostali vrlo slični originalnim pjesmama, a drugi pak u kompletno drugačijim aranžmanima:

Metallica: Stone Cold Crazy
Originalna verzija iz 1974. već je bila upakirana u pomahnitalu energiju, ali James Hetfield i ekipa nisu se suzdržavali da ljestvicu pomaknu na još višu stepenicu:

Robert Plant: Innuendo

Led Zeppelini bili su inspiracija Queenovcima za singl ‘Innuendo’ iz 1991. stoga ne čudi da je Robert Plant prirodno došao na ideju da napravi cover istog i to na memorijalnom koncertu za Freddieja Mercuryja 1992. godine:

Red Hot Chili Peppers: Radio Ga Ga

Remek djelo ili noćna mora, na vama je da odlučite:

The Muppets: Bohemian Rhapsody

Godine 2009. Muppetsi su ‘izbacili’ svoju verziju Bohemian Rhapsody. Video je postao viralan na YouTubeu s više od 100 milijuna pregleda.

Foo Fighters: Tie Your Mother Down

Dave Grohl i Foo Fightersi redovito su radili obrade Queena: Under Pressure, Another One Bites the Dust i We Will Rock You često su izvodili u svojim setovima. Ova stvar ipak je dobila poseban status, a u ovom videu možemo vidjeti Slasha i Tenecious D kao goste izvedbe:

Green Day: We Are the Champions

Punk rokeri počeli ubacili su ovaj klasik u svoj live set 2004. godine, a ukupno su ga izveli više od 150 puta.

Scorpions: Love of My Life

Ova obrada našla se na unplugged albumu Acoustica na koji su Scorpionsi uvrstili razne klasike koju si ih inspirirali tijekom karijere:

Nine Inch Nails: Get Down Make Love

Ova stvar otišla je dosta daleko u promjeni originalnog aranžmana:

Lemmy Kilmister & Ted Nugent: Tie Your Mother Down
Stvar s albuma Dragon Attack iz 1997. na kojem su mnogi metalci otkrili svoje obrade Queena:

Bruce Dickinson: Bohemian Rhapsody

Godine 1997. pjevač Iron Maidena, Bruce Dickinson, zajedno sa španjolskim opernim pjevačem Montserratom Caballe, ujednio se kako bi obradio ovu stvar:

 

Označeno kao

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist