In Memoriam: Olivia Newton-John

Autor 9. kolovoza 2022.

Oliviju Newton-John vjerojatno najviše pamtimo po glavnoj ulozi u filmu Grease ili pop hitovima koji su osvojili vrhove top ljestvica, no kao pjevačica, Olivia je u svom glazbenom opusu ostavila puno više.

Oivia Newton-John preminula je 8. kolovoza u dobi od 73 godine. Svoju glazbenu karijeru započela je kao tinejdžerka, pojavljujući se u lokalnim televizijskim emisijama u Australiji gdje je njezina obitelj emigrirala iz Engleske kad je imala šest godina. Godine 1971. Newton-John izdaje svoj debitantski album, prvi od ukupno 26 studijskih albuma koje je izdala za vrijeme života.

Posebno je voljela raditi obrade pjesama svojih kolega glazbenika, a u nastavku donosimo nekoliko najdražih:

God Only Knows (The Beach Boys)

Pjesmu ‘God Only Knows’, koju je napisao Brian Wilson i koja je objavljena na albumu Beach Boysa iz 1966., obradila je široka lepeza izvođača tijekom godina. Newton-John je svoju verziju objavila 1974. na svom četvrtom studijskom albumu, ‘Long Live Love’.

‘The Long and Winding Road’ (The Beatles)

Izvedba ovog klasika Beatlesa, objavljena je na njezinom albumu ‘Come on Over’ iz 1976. godine. Iako je aranžman blizak originalu, Newton-John pjesmi dodaje svoj stil ranjivosti i pop senzibiliteta. Paul McCartney je slavno napisao ‘The Long and Winding Road’ dok je razmišljao o problemima koji će na kraju dovesti do raspada Beatlesa.

‘It’s Not For You’ (Bob Dylan)

Njezin prvi hit u Americi. Čini se da je imala visoko mišljenje o pjesmi, kad je upravo svoj debi album odlučila nazvati ‘If Not for You’.

‘What Is Life’ (George Harrison)

Iako je njezina verzija izvedena u drugom tonalitetu i nema ‘rock oštrinu’ Harrisonova originala, kritika kaže da joj pristaje zbog poletne melodije i romantičnog teksta.

‘Why Don’t You Write Me’ (Simon & Garfunkel)

Simon & Garfunkel pjesmu su izvorno objavili na svom dragom LP-u iz 1970. ‘Bridge Over Troubled Water’. Jedna je to od optimističnijih pjesama s LP-ja ovog dvojca, koja poskakuje uz oštar ritam pod utjecajem reggaea. Newton-John dodala je blagi country prizvuk, uključujući i honky-tonk klavir u instrumentalu.

preneseno: ultimateclassicrock

Označeno kao

nastavi čitati

prethodni članak

Ljeto na Goldu!


Thumbnail

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist