Najbrže nastali legendarni hitovi?

Autor 23. siječnja 2020.

Za razliku od tekstopisaca koji za pojedine pjesme znaju izdvojiti i po nekoliko godina, postoje i oni kojima pisanje pjesama uspijeva u vrlo kratkom roku.

Izdvojili smo nekoliko pjesma i priča koje stoje iza toga kako (i koliko brzo) su nastale:

Elton John: Your Song (1970.)

‘Originalni tekst napisan je vrlo brzo i to na kuhinjskom stolu’. – rekao je Bernie Taupin (Eltonov tekstopisac) za Independent. Cijela pjesma nastala je u 20ak minuta. ‘Sjećam se kad mi je Bernie dao tekst…bio sam oduševljen i znao sam da neću ‘zaribati’ pjesmu. Nakon 20 minuta nazvao sam ga i obojica smo znali da je to to!’ – Elton John.

Black Sabbath: Paranoid (1970.)

Bend je ovom pjesmom pokušao ‘popuniti’ svoj drugi LP. Njihova diskografska kuća Warner Bros. ih je pritisnula da napišu jednostavni singl za radio, ali Black Sabbath, poznati po svojim duljim kompozicijama, nisu bili oduševljeni idejom da napišu kratku pjesmu. Srećom, inspiracija je proizašla iz ‘jama’ nakon što se bend jedne večeri vratio iz puba. Trebalo im je otprilike 20 minuta da ‘zakuhaju’ cijelu stvar.

Norman Greenbaum: Spirit in the Sky (1970.)

Greenbaum kaže da mu je trebalo svega 15 minuta da napiše tekst za pjesmu koja je provela 15 tjedana na ‘Top 100’ chartu i koja je postala 22. po redu najprodavanijih pjesama iz 1970. godine.

David Bowie: Life on Mars? (1971.)

Jedna od Bowiejevih najprepoznatljivijih pjesama nastala je u samo jednom ‘prozračnom’, idiličnom poslijepodnevu. ‘Bilo je tako lako napisati ovu stvar’ – rekao je Bowie za Daily Mail. Bila je to neka vrsta parodije/tributea Franku Sinatri. Ideju za riff dobio je nakon što je otišao kupiti cipele i košulju u Beckenham High Street. Cijeli tekst i melodiju završio je istog dana.

Queen: Crazy Little Thing Called Love (1980.)

‘Neke pjesme nastanu brže, a za neke treba dosta vremena.’ – rekao je Mercury za Melody Maker 1981.godine. Za razliku od Bohemian Rhapsodyjja na kojem sam radio kao lud, za pjesmu ‘Crazy Little Thing Called Love’ mi je trebalo pet ili deset minuta. S obzirom da nisam dobar gitarist, znao sam samo nekoliko akorda i to mi je definitivno pojednostavilo stvari.’

R.E.M: Losing My Religion (1991.)

Gitarist Peter Buck ideju za riff dobio je dok je gledao televiziju i ‘prtljao’ sa novo kupljenom mandolinom koju je želio naučiti svirati. Drugi dan, dok je preslušavao snimljeni materijal, shvatio je da mu ideja nije uopće loša. Nakon toga, bendu je trebalo otprilike pet minuta da dovrši jedan od najvećih rock hitova.

Oasis: Supersonic (1994.)

Gitarist Noel Gallagher tvrdi kako je hit singl iz 1994. godine napisao za vrijeme trajanja jedne prosječne večere. ‘Netko je naručio kinesku hranu ili tako nešto, pa sam otišao u drugu prostoriju započeti pjesmu. Trebalo mi onoliko koliko je trebalo šestorici tipova da završe s večerom.’ Iste večeri, bend je snimio i napravio mix pjesme.

 


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist