Aretha Franklin – prva žena Rock & Roll Hall of Famea

Autor 3. siječnja 2022.

Na današnji dan (3. siječnja) 1987. godine, Aretha Franklin primljena je u Rock and Roll Hall of Fame kao prva žena!

Famozni ‘Rock and Roll Hall of Fame’ piramidalni je muzej u Clevelandu (Ohio, SAD) u kojem se nalazi velik broj glazbenih predmeta iz cijelog svijeta, a za koji se biraju rock glazbenici, glazbenice i bendovi za koje se smatra da su imali veliki utjecaj na glazbu diljem svijeta. Uvjet za članstvo je da vam je prvi album star najmanje 25 godina.


Prva ceremonija održana je 1986. godine i objavljena je prva grupa članova među kojim su bili: Buddy Holly, Chuck Berry, Elvis Presley, Fats Domino, James Brown, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Ray Charles, Sam Cooke i The Everly Brothers. Od tada su se svake godine primali novi članovi, no žene su bile u manjem broju.

Te godine, Arethino članstvo na neki je način otvorilo vrata i drugim glazbenicama, a učvrstilo je i njezinu reputaciju kraljice soula i glazbenice s jednim od najmoćnijih glasova ikad. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Franklin je osvojila 18 Grammyia, uključujući jedan za životno postignuće. Posljednji put je nastupila u studenom 2017. za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Preminla je u 76. godini u Detroitu.

Unatoč Arethinom krštenju, ​​Rock Hall još uvijek dobiva mnogo kritika zbog razlike u rodnoj zastupljenosti. Od svog osnutka, samo nešto više od tridesetak ženskih izvođačica i bendova sa ženama našlo je put do člasntva.


nastavi čitati

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist