Legendarni jarčevi: Elvis Presley i David Bowie

Autor 8. siječnja 2022.

Dvije legende rođene su 8. siječnja: Elvis 1935., a David Bowie 1947. godine.

Kao većina klinaca 50-ih, Bowie je smatrao Elvisa velikim uzorom. Ipak, za razliku od većine, imao je puno toga zajedničko s ‘Kingom. Osim rođendana, tu je bila i zajednička diskografska kuća RCA u 70-ima, izniman talent i strast prema glazbi.

Evo što je Bowie rekao u jednom od intervjua:

‘I couldn’t believe it, he was a major hero of mine. And I was probably stupid enough to believe that having the same birthday as him actually meant something.’

Postoji mit da je 1976. Elvis zamolio Bowieja da mu producira album. U to vrijeme Bowie je izdao ‘Golden Years‘, za koju je originalno zamislio da ju snimi Elvis, ali poruka se navodno zagubila negdje između njegove tadašnje supruge Angie i Elvisa… Nažalost do kolaboracije nikad nije došlo jer je Elvis preminuo iduće godine.

Ipak, poveznica između dvojice velikana nije nestala… Bowiejev posljednji album ‘Blackstar‘ simbolično je na izdan na njihov rođendan. Filozof Simon Critchley u svojoj knjizi ‘Bowie‘ u vezu dovodi Elvisovu pjesmu ‘Black Star‘ iz 60-ih. Pjesma je trebala biti i naziv tadašnjeg westerna, ali nakon što je isti promijenjen u Flaming Star, Presleyeva pjesma nije izdana do 90-ih…

“Every man has a black star
A black star over his shoulder
And when a man sees his black star
He knows his time, his time has come
Black star don’t shine on me, black star
Black star keep behind me, black star
There’s a lot of livin’ I gotta do
Give me time to make a few dreams come true, black star.”

Nemojmo zanemariti ni ekscentrične frizure koje su obojica furali još od srednje škole 😀 A iako se kolaboracija između njih dvojice nikad nije dogodila (postoji nekoliko ‘fejk’ verzija, ali sve su to bili samo imitatori) tko zna, možda su se upoznali negdje ‘gore’ na Marsu.


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist