RESPECT: biografski film o Arethi Franklin

Autor 2. rujna 2021.

U kina nam stiže priča o jednoj od najvećih pjevačica i pijanistica svih vremena – Arethi Franklin. R&B pjevačicu glumi dobitnica nagrade Oscar, Jennifer Hudson, koju je Aretha osobno izabrala za tu ulogu.

Biografska drama prati pjevačicu od njenih samih početaka u Detroitu kad je kao mala curica pjevala u crkvenom zboru kojeg je vodio njen otac do superzvijezde i Kraljice Soula. Aretha je u svojoj dugoj karijeri imala preko sto pjesama na ljestvici Billboard, uključujući sedamnaest pjesama koje su ušle u TOP 10 pop ljestvicu, te dvadeset pjesama koje su bile na broju jedan R&B ljestvice. Osvojila je 18 Grammyija i bila je prva žena koja je ušla u Rock and Roll kuću slavnih.

Arethina obrada hita Otisa Reddinga „RESPECT“, koja je postala zaštitna pjesma feminističkog pokreta, ustoličila ju je kao ikonu u borbi za ljudska i ženska prava. Bila je više od pjevačice i njezine pjesme su bile više od pjesama. Pjevala je na pogrebu za Dr. Martina Luthera Kinga te na tri inauguracije američkih predsjednika.

Uz „Respect“ , i obožavani hitovi kao što su „You Make Me Feel Like A Natural Woman“, „Do Right Woman – Do Right Man“, i „Think“, bit će izvedeni u filmu.

Redateljica filma, Liesl Tommy, poznata je kazališna redateljica, a ovo joj je filmski debi. Tommy je ujedno i prva Afroamerikanka nominirana za nagradu Tony za najbolju režiju za predstavu ‘Eclipsed’ 2016. godine. Scenarij su napisale Callie Khouri, oscarovka za scenarij filma ‘Thelma & Louise’ i Tracey Scott Wilson. Aretha Franklin bila je uključena u produkciju filma do svoje smrti 2018. godine.

‘Kraljica soula’ tijekom karijere dobila je 44 nominacija za Grammy, 18 osvojenih. Osim filma snim se i serija ‘Genius: Aretha’ čiju produkciju potpisuje National Geographic.

U nastavku možeš pogledati trailer za Arethin biopic:

Impresivnu glumačku postavu predvode Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Tate Donovan, Mary J. Blige i druge zvijezde.

Film je u kina stigao 09. rujna 🙂


nastavi čitati

Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist