Srce MTV-a: rock ‘n’ roll!

Autor 14. rujna 2021.

Godine 1984. održana je prva ceremonija dodjele nove svjetske glazbene nagrade, MTV Video Music Awards!

Utjecaj koji je MTV ostavio na pop-kulturu bio je u najmanju ruku velik, ne samo u SAD-u nego u cijelom svijetu. Nakon što je MTV startao 01. kolovoza 1981. godine, obilježio je novu generaciju glazbenih konzumenata koji nisu više ovisili samo o radiju i pločama, nego su svoje najdraže izvođače mogli pratiti i na TV-u. Glazba se spojila s vizualnim medijem, a video spotovi postali su mnogo više od običnog videa. Tri godine nakon pokretanja MTV-a, održana je i prva ceremonija dodjele nove svjetske glazbene nagrade, MTV Video Music Awards!

Prije nekoliko dana, u New Yorku je održana recentna dodjela koju je vodila Doja Cat. Iako su mediji prenosili skandal s crvenog tepiha kada je zamalo došlo do tuče između Machine Gun Kellyja i UFC prvaka Conora McGregora, nama je u pažnju više privukla izvedba ‘Foo Fightersa’, koji su svoj nastup posvetili i nedavno preminulom Charlieju Wattsu. ‘Band koji je pomogao svijetu da se zaljubi u rock ‘n’ roll’, kako ih najavila Billie Eilish, ‘odgojio je cijelu generaciju ljubitelja glazbe’.

No, vratimo se nekoliko desetljeća u prošlost (zar već?) …

Od prvog dana, rock je činio srce MTV-a. Kako zbog zvuka, tako i zbog stava. Mnogi rockeri dobili su mnogobrojne fanove upravo zahvaljujući podršci platforme, a neki su su zahvaljujući istoj uspjeli i probiti. Izdvojili smo neke momente koji su obilježili rock na MTV-u, a kojih se i dan danas volimo prisjetiti:

Kiss-ovci bez maski

Godine 1983. Kissovci su se u jednom specijalu prvi put u javnosti pojavili bez svoje prepoznatljive šminke:

David Bowie prozvao MTV zbog ‘nedostatka različitosti’

Dvije godine nakon pokretanja platforme, u intervjuu za Marka Goodmana, Bowie je ukazao na problem: ‘It occurred to me having watched MTV over the past few months, it’s a solid enterprise and it’s got a lot going for it,” Bowie calmly said before pointing out the obvious: “I’m just floored that by the fact that there’s so few black artists featured on it. Why is that?’

Pri kraju Nirvanine izvedbe ‘Lithium’, Novoselic se zaigrao svojim basom bacivši ga u zrak, što je po nekima rezultiralo ‘sramotnom’ ozljedom glave. Srećom, na kraju je sve dobro završilo.

Jim Carrey kao Jim Morrison 😀 😀

 

 


Gold Xmas

#legendarnihitovi

Current track

Title

Artist